Fotbalisté Sparty udělali další krok k titulu, Baník porazili 2:1. Dvakrát se trefil Birmančević

Fotbalisté pražské Sparty zdolali ve 3. kole ligové nadstavby ve skupině o titul oslabenou Ostravu 2:1. Letenští mají na čele neúplné tabulky sedmibodový náskok před druhou Slavií a ve středu mohou obhájit trofej, pokud jejich městský rival doma neporazí Plzeň.

Praha (Aktualizováno: 22:00 14. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty slaví branku

Fotbalisté Sparty slaví branku | Zdroj: Reuters

Dánský trenér Sparty Brian Priske, který dnes oslavil 47. narozeniny, oproti sobotnímu bezbrankovému derby se Slavií udělal hned šest změn v sestavě. Úřadující mistři se museli obejít bez tří "vykartovaných" hráčů - kapitána Krejčího, Laciho a Haraslína, který byl o víkendu vyloučen. Kvůli zlomené noze z duelu se Slavií vypadl Spartě na několik měsíců finský záložník Kaan Kairinen, k dispozici dnes nebyl ani Indrit Tuci.

Jsem na kluky pyšný, řekl po derby Priske. Někdy od nás mohla přijít větší kvalita, litoval Trpišovský

Číst článek

Už ve čtvrté minutě ostravský brankář Jiří Letáček musel vytáhnout Kuchtovu hlavičku na roh. V 18. minutě o sobě dali vědět i hosté, rána Jana Bouly z dálky skončila nad. Po následném brejku Baníku domácí gólman Peter Vindahl vyrazil Ewertonovu tečovanou střelu, k míči se vzápětí ve vápně dostal David Buchta, jenže ze slibné pozice minul. Na druhé straně Birmančevičovu střelu tečí lehce usměrnil Gigli Ndefe, ale Letáček přízemní střelu pokryl.

Letenští měli územní převahu a udeřili po půlhodině hry. Kpozo na zemi odvrátil balon jen ke Kuchtovi, jehož tvrdou střelu z hranice šestnáctky Letáček vyrazil před Birmančeviče, který měl snadnou práci.

Kouč Baníku Pavel Hapal, který ve Spartě působil jako hráč i trenér, udělal o poločase hned tři změny a jeden z nově příchozích hráčů se v 54. minutě postaral výstavní trefou o vyrovnání. Šínův centr od rohového praporku našel Frydrycha a ten "nůžkami" k tyči nedal Vindahlovi šanci. Obránce Slezanů zaznamenal premiérový gól v ligovém ročníku.

Pražané si mohli vzít vedení ihned zpátky, jenže Sadílkovu dalekonosnou dělovku zastavilo břevno. Krátce nato Kpozo nedovoleně zastavil unikajícího Birmančeviče a rozhodčí Ondřej Pechanec ghanského beka vyloučil. Domácí přesilovku bleskově využili. Preciadova tečovaná střela skončila na tyči, Birmančevič však z dorážky propálil Letáčka.

Srbský křídelník dal počtvrté v ligové sezoně dvě branky v jednom utkání a 16. gólem v ročníku nejvyšší soutěže dorovnal na druhém místě tabulky kanonýrů slávistu Jurečku. Oběma chybí na plzeňského lídra Šulce dvě trefy. Na první hattrick v české lize Birmančevič stále čeká. Sparta potvrdila střeleckou formu, se 76 góly má nejlepší útok soutěže.

Vedení Pražanů se pokusil navýšit krátce po příchodu na hřiště Jakub Pešek, Letáček však jeho pokus vyrazil. Preciado a Lukáš Sadílek zase přestřelili. Obhájci titulu už vedení v přesilovce uhájili, i když v šesté minutě nastavení střídající Matěj Šín vylekal zaplněnou Letnou poté, co jeho rána z dálky zaplula vedle.

Priskeho svěřenci doma v lize v této sezoně v 17 duelech jako jediní neprohráli a s 45 body z celkových 83 jsou tam nejlepším týmem. Letenští utrpěli porážku v jediném z posledních 21 vzájemných ligových zápasů a v nejvyšší soutěži s Ostravou od dubna 2018 v 16 utkáních po sobě bodovali. V tomto ročníku ji zdolali i potřetí a opět o gól. Baník venku v lize prohrál potřetí za sebou.

Boj o poháry

Celek z Uherského Hradiště se musel obejít bez hlavního trenéra Martina Svědíka, který byl v minulém kole v Plzni vyloučen. Na lavičce ho zastoupil asistent Jan Baránek. Moravanům se povedl úvod utkání a hned ve čtvrté minutě se ujali vedení. Havlík rozehrál rohový kop, Kalabiška sklepl míč před hranici šestnáctky a volný Pavel Juroška tvrdou střelou otevřel skóre.

Hostům patřil celý první poločas a vytvářeli si další šance. Rána Marka Havlíka z přímého kopu mířila k tyči, brankář Petr Mikulec se však blýskl skvělým zákrokem. Marko Kvasina pak vyběhnutého gólmana překonat dokázal, míč směrující do brány ještě odkopl Tomáš Král. Daniel Holzer střelou zdálky Mikulce v 31. minutě zaskočil, domácí ovšem pro změnu zachránilo břevno.

Mladá Boleslav do přestávky ani jednou nevystřelila na branku. Znovu se ukázalo, že Slovácko pro ni není oblíbeným soupeřem. Doma ho v lize již pošesté za sebou neporazila. Trenér Středočechů Holoubek nachystal dvojité střídání, do druhého poločasu přišli na trávník Vasil Kušej s Živným.

Mladoboleslavští si ale dál nevěděli rady. Naopak zvýšit mohl hostující Patrik Blahút, který jen těsně minul branku. V závěru oživil hru domácích zkušený Marek Matějovský, žádný očekávaný tlak vedoucí alespoň k vyrovnání se ovšem nedostavil.

Vítězný tým zdobila mimořádná disciplinovanost, Slovácko v zápase ani jednou nefaulovalo. Celek z Uherského Hradiště zopakoval v Boleslavi prosincovou výhru 1:0. Středočeši nenavázali na víkendové vítězství v Ostravě a Slovácko v lize posedmé za sebou neporazili.

FINÁLE FORTUNA:LIGY - 3. kolo nadstavby, skupina o titul:

Mladá Boleslav - Slovácko 0:1 (0:1)

Sparta - Ostrava 2:1 (1:0)

ČTK, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme